Pages

Tuesday, October 8, 2013

Jeruk Mangga


Jeruk?  Ha...ni bukan makanan yang baik untuk kesihatan..mungkin tak ada nilai pemakanan... yang pastinya jeruk mengandungi kandungan garam dan gula yang tinggi.  Ada orang kata makan jeruk boleh melemahkan daya ingatan. Tu antara sebab anak-anak tak makan jeruk sebab mereka takut susah nak mengingat isi pelajaran..Kepala ikan dan organ-organ dalaman haiwan pun mereka tak makan.  Alhamdulillah setakat ni pencapaian mereka dalam pelajaran memuaskan.
Dah tau tak elok kenapa nak buat? Saje je la... nak mencuba...Sekurang-kurangnya tau jugakla bila orang bertanya..Lagipun kalau orang tua yang makan..tak apa kot..bukan makan banyak pun..bawak ke tempat kerja kongsi makan dengan kawan-kawan..mungkin tak memudaratkan.

Cara membuat jeruk mangga ( yang saya guna )

10 biji mangga pauh
2 cawan garam kasar
3 cawan gula

Cara :
1.  Bersihkan mangga dan potong ikut suka. Buang kulit boleh..tak buang pun tak apa.
2.  Rendam mangga dalam air garam ( 3 malam ).Mungkin kalau nak masam boleh rendam lebih singkat.
     Saya rendam 3 malam sebab saya tak buang kulit.  Warna hijau tu 3 malam baru luntur.
3.  Basuh mangga tu dan rendam sekejap.  Toskan.
4.  Masak gula dengan air.  Saya guna lebih kurang 2 cawan.  Sejukkan air gula tu.  Lepas tu salin la
     air gula tu dalam bekas lain.  Masukkan manggu dalam dalam air gula.
5.  Biarkan dalam peti sejuk selama 2 atau 3 malam. Siap....

Ni mangga yang telah direndam dalam air garam selama 2 malam..warna hijau tu 
masih belum luntur sepenuhnya


Tarra...ni jeruk yang siap untuk dimakan

Nak banding dengan jeruk Pak Ali Penang tu memang takla...

Wednesday, October 2, 2013

frog..

Hari ni menghadiri sesi pertama kursus virtual learning menggunakan platform frog tu..orang lain rasanya dah lama buat benda ni..ketinggalan betul..tak apa la..better late than never..anyway..today is a success. .esok another session..harap semuanya ok dan internet kat makmal komputer tak lembab sangat..

seronok jadi murid semula...

Monday, September 9, 2013

Sedih....

Lamanya tak menjenguk ke blog sendiri..tak ada mood..malas..sibuk..semuanya ada..banyak peristiwa suka duka yang berlaku 2, 3 bulan ni..yang paling terkesan di hati ialah kembalinya abah ke rahmatullah..maka tinggallah saya sepenuhnya di bawah lindungan suami.Sememangnya selama hari ni pun di bawah lindungan suami juga tapi kalau abah ada lain sikit rasanya..hati kuat sikit sebab tau ada tempat boleh mengadu..tapi nak buat macam mana kan...dah sampai masanya..semoga arwah abah, mak dan along sentiasa di cucuri rahmat Allah SWT..

Al Fatihah..

Thursday, January 31, 2013

Kayap..kayap go away...

Hari Isnin hari tu aku rasa sakit sangat kepala sebelah kanan ni...macam nak hantuk-hantuk je..so pergi la clinic..doktor u kat migraine or maybe urat..aku pun makan la ubat yang dia bagi tu..tapi tak kurang-kurang jugak..so the next day gi another clinic..doctor tu pun kata benda yang lebih kurang sama.Yang aku perasan lagi selain dari saki kepala aku rasa kening aku ni macam ada melecet..pedih bila di sapu... Petang selasa tu aku rasa lapar sangat sebab dah dua hari tak makan nasi..tak selera..so encik hubby pun bawak la akan kat luar. Aku order me kungfu..well..u know la dalam mi tu ada segalanya.ayam, daging, udang, sotong..habisla aku makan sepinggan. Malam tu bermula la kesakitan yang amat sangat..bukan kepala je yang sakit..dengan muka2 sekali rasa membara..pastu timbul bengkak kecil berair..paling banyak kat area kening dan dahi..malam tu aku tak tidur...ya Allah yan tuhanku..jangan la dapat penyakit yang pelik2 pulak..sakitnya bukan kepalang.. Esok pagi2 aku jadi patient pertama kat clinic tu. Doctor kata aku dapat kayap..ha?kayap?macam mana la boeh dapat penyakit ni pulak.. Doctor tu pun terangkan la sikit2...tak puas hati aku pun google la kat internet... ni antaranya

 ni pulak rupanya dahiku yang dah berkayap..


buruk giler tu....


pastu.ni la ubat2nya...kawan2 suruh pergi berjampi jugak..so aku pun pegi la..masib baik jumpa...makcik tu bagi sirih yang telah dijampi berserta air..air sirih tu dia suruh sapu kat bahagian yang terkena kayap..since aku tak makan sirih..en hubby la yang terpaksa mengunyahnya..

bila nak mengeluh teringat pulak kisah nabi ayub






Friday, December 21, 2012

Cuti yang tak berapa nak best..

Cuti yang betulnya tinggal seminggu je lagi sebab by next week semua meeting dah start..biasanya once meeting2 tu start maka bermula la sesi persekolahan 2013..no complain atually..kadang2 best jugak bila dah mula bekerja sepenuhnya ni..tak a boring sangat duduk kat rumah..cuti akhir tahun kali ni as i said tak la nak berapa best sangat..anak2 takde kat rumah..masing2 busy dengan studies..cik farah sibuk dengan finalnya..asyikin pulak baru nak start semesternya...so tinggal la sorang tekebil-kebil depan komputer..baca tu..baca ni..tengok tu..tengok ni..pastu jalan2 sekejap ngan encik hubby..kalau jalan lama sikit pun tengok budak2 bedua tu...hmm...konflik kelurga peringkat pengecilan la ni... Anyway hari ni cik farah yang cuti sampai esok ajak buat red velvet..tengok la macam mana..berjaya ke tidak...muahaha...


 apasal asyik mengantuk je ni...

 

Wednesday, November 21, 2012

Manik Lace..

Hahaha..akhirnya berjaya jugak projek minggu kedua cuti sekolah..menjahit manik guna lace..tak la cantik sangat macam pro-pro beaders tu punya,tapi cukuplah untuk diri sendiri dan nak-anak..takyah nak upah2 orang untuk jahit manik kat baju yang memang  faham sangat kadar upahnya..Hari tu ada kawan macam tak berapa nak sokong saya letak-letak manik kat baju ni..katanya macam berlebihan-lebihan..nak komen semua pun tak berapa nak pandai..almaklum la..ilmu agama pun tak berapa nak dalam..tapi nak buat macam mana kan..dah memang kita suka bling2 ni..bukan niat nak menunjuk-nunjuk pun.cuma suka tengok baju yang ada hiasan-hiasan tu..Anyway almost semua baju ada manik kat lengan walaupun sikit..hahaha...biar la dia nak kata apa pun...

Ni la hasilnya..sebenarnya guna apa yang ada kat rumah je..
Ingatkan nak letak lagi manik yang tabur-tabur tu lagi tapi rasa macam dah berat je..
so better tak yah...


                                                                 Boley la kannnn.....

 Mak budak baru belajar...
.

Monday, November 12, 2012

Cuti datang lagi..

Lama tak menulis kat sini.malas dan tak de mood nak taip menaip..Kerja sekolah pun banyak yang tak tertaip tapi since cuti sekolah dah mula, boleh la jengok-jengok blog yang not so intresting ni..anyway cuti bukkan la cuti sangat sebab masih ada extra class dengan students..lepas tu ada kerja rasmi yang perlu di hadiri..macam tu la..orang kata jadi cikgu ni best sebab banyak cuti tapi pada hakikatnya takde la banyak sangat pun, cuma mungkin ada yang terlibat ada yang tidak..
 So..cuti ni saya berazam untuk buat benda-benda yang saya suka..apalagi kalau tak masak atau menjahit..sekarang ni anak-anak cuti mid semester so ada la yang tukang makannya..untuk menjahit pulak saya nak cuba baiki skill menjahit manik yang saya suka sangat-sangat..ni antara tempahan dari kawan..bukan la nak beniaga sangat pun..cuma dapat modal dan sedikit upah suka-suka..encik suami kata tak berbaloi dengan kerjanya tapi saya kata saya cuma nak practice je..takkan nak practise atas baju sendiri je.. almaklumla..tak pergi class..belajar sendiri..


tengah mencuba nak buat manik 3D..

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...