Pages

Saturday, April 28, 2012

Kek Pelangi

Kek Pelangi dah siap..tapi malangnya pelangi tu berserabut..ni mesti pasal acuan...biasanya tak payah alas2 pun..tak meleleh tapi kali ni meleleh pulak adunannya..tu la pasal pelangi tak menjadi..agaknya la.. Ni resepinya..

Bahan :
250gm butter
200 gm icing sugar
5 biji telur (saya asingkan putih dan kuningnya)
1 camca kecil esen vanilla
 6 camca besar susu segar
 210 gm tepung naik sendiri (ayak)

 Cara :
 Panaskan ketuhar dulu..
 1. Krimkan mentega dan gula
 2. Masukkan esen.
 3. Masukkan kuning telur
 4. Masukkan putih telur yang tekah dipukul hingga kembang.
 5  Masukkan tepung.
 6. Bahagikan adunan kepada 3 warna.
 7. Masukkan warna yang pertama..lepas tu masukkan warna kedua ditengah2 adunan pertama.pastu  masukkan warna ketiga di tengah2 aduanan kedua..begitu lah seterusnya.
 8. Bakar antara 45 minit ke 50 minit dengan suhu 180'C.



macam mana nak kurus ni...haiyooo....

 

2 comments:

mama aryan said...

salam..best2 bole cuba ni,thanks bg resepi,dpt gak resepi yg senang hehe

umi hannan said...

nampak mcm mudahjer buat kek ni..nak cuba juga..thanks for share
http://abiumihannan.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...