Pages

Wednesday, June 1, 2011

Biskut Chocolate Chips

Bosan..kerja banyak lagi yang belum selesai tapi malas nak buat..Bahan kek yang tak jadi semalam masih ada lagi..so Cik Farah cadangakan buat anything dari buku yang dihadiahkan masa dia pergi pesta buku kat PWTC hari tu..so ini la hasilnya..tak la cantik macam kat dalam buku tu tapi rasanya not bad..lagipun tak ikut seratus peratus bahan yang digunakan contohnya telur yang tak sama gred dan sepatutnya guna muscavado sugar (nak carik kat mana la kat bandar kecik ni...)tapi yang ada kat dalam petisejuk cuma ada brown sugar.. so belasah je la..









Resepi nya..

175 g/6oz tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
125 g/4 1/2 oz margerin (dilembutkan)
85g/3oz muscovado sugar ( saya guna brown sugar)
55g/2 oz gula kaster
1/2 sudu tek esen vanilla
1 biji telur
125g/4 1/2 oz coklat chip

Cara :

1. Panaskan oven (190'C/375'F).
Lenserkan dulang pembakar dengan mentega.(marjerin pun boleh..)
2. Campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan dan putar hingga rata.
3. Sudukan kedalam dulang pembakar. Jarakkan sebab bislut akan mengembang.
4. Bakar selama 1- - 12 minit atau sehingga biskut perang.
5. sejukkan di atas redai.

Sangat mudah kan...

1 comments:

Anonymous said...

gleme cik farahh .. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...