Pages

Saturday, June 18, 2011

Oreo Cheese cake

Habis la hari ni...kalau dikira jumlah kalori makanan yang dimakan gerenti dietician akan geleng kepala tak henti..tu la leceh nya cuti ni..asyik nak makan jer...anyway Cik Farah sibuk nak masak cheesecake..jeles tengok kawan-kawan dia masak la tu..ikutkan hati malas je nak melayannya tapi kesian pulak..so supervised dari jauh je la..sambil berfesbuking...hehehe...

Resepi ni dia ambil dari kawan dia..senang dan yang pentingnya jadikk...

Bahan :

Base :

200 gm biskut oreo (asingkan krim warna putih tu..)
70 gm mentega (cairkan)

250 gm cream cheese - suhu bilik
250 whip cream - suhu bilik
80 gm gula castor
15 gm gelatin (carik yang halal tau..)
60 ml air panas
Beberapa keping biskut yang dipecah-pecahkan.

Cara :
1. Kisar biskut oreo dan campurkan dengan mentega cair.
2. Tekan ke dalam acuan kek (springform pan) dan sejukkan 30 minit.
3. Larutkan gelatin dengan air panas dan biarkan sejuk.
4. Putar whip cream hingga kembang (pekat/stiff).Masukkan dalam petisejuk sekejap.
4. Pukul cream cheese dengan pemutar hingga lembut. Tambahkan gula campuran
gelatin, whip cream tadi dan krim biskut yang diasingkan tu.
5. Putar hingga sebati (sekejap jer..) dan masukkan biskut yang dipecah-pecahkan
tadi.
6. Masukkan dalam acuan. Hias ikut suka hati.
7. Sejukkan ( ada kata 2-3 jam..ada kata 5 jam..ada kata semalaman..)Yang ni
disejukkan 5 jam.










Minggu depan kena start puasa..dah terlebih makan...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...