Pages

Friday, April 1, 2011

Blueberry Cheese Tart

Geram melihat gambar-gambar tart yang cantik dan comel-comel di blog-blog akhirnya aku mengambil keputusan untuk masak jugak tart ni sebagai desert makan tengahari bila melawat Farah di kolej Sabtu ni nanti..kebetulan ni pun one of her favourites..

BLUEBERRY CHEESE TART

Bahan-bahan:

Untuk doh pastri

250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila

Kaedah penyediaan:

1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau
sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Filling

250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry filling

6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur
dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
7. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut
suka.( Bluberry ni saya masukkan juga dalam dalam pastry untuk )
8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.

Tarra...




lepas ni nak buat fruit tart pulak...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...