Pages

Sunday, April 3, 2011

Fruit Tart

Bahan-bahan tart blueberry masih ada lebih...so apa lagi..hari ni buat another project pulak..fruit tart..masih guna resepi blueberry untuk pastry cuma fillingnya ambik dari
Blog Dapur Tanpa Sempadan (terima kasih)


Pastri :
250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 sudu reh esen vanila

Bahan Pastry Cream
300 g susu segar (panaskan hingga suam)
3 kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
1 1/2 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

Cara :

1. UNTUK KULIT TAT : Ambil sedikit doh, tekan dalam acuan tat pilihan hingga setebal 2 - 3
mm. Buat hingga siap, cucuk2 permukaannya dengan garfu dan bakar 10 minit dalam oven
yang telah dipanaskan pada suhu 175C. Keluarkan dari oven, asingkan kulit tat dari acuan dan
sejukkan sepenuhnya atas jaringan.

2. UNTUK PASTRY CREAM :- Satukan kuning telur dan gula, kacau dengan whisk hingga gula
hancur, tuang sedikit susu suam, kacau cepat hingga bersatu, dan tuang lebihan susu suam
dan kacau hingga rata. Tuang bancuhan tadi dalam tepung dan kacau hingga sebati dan licin.
Tuang dalam bekas tahan panas dan masak atas air mendidih (secara bain-marie) sambil
terus mengacau hingga pekat. Alihkan bekas, masukkan mentega dan esen vanila, kacau
hingga semua sebati dan bersatu. Masukkan pastry cream tadi dalam bekas bertutup dan
tutup masa panas2 untuk mengelakkan pastry cream keras bahagian atasnya.

3. UNTUK FRUIT TART :- Ambil satu kulit tat, sudukan sedikit coklat cair. Ratakan, buat
hingga habis, masukkan dalam peti sejuk 1 - 2 minit, untuk mempercepatkan coklat keras.
Masukkan pastry cream dalam piping beg yang dipasang muncung bintang, picit pastry
cream ke dalam setiap kulit tat . Buat hingga siap. Hias dengan
buah2an kegemaran, sapu dengan sedikit piping gel untuk mengilatkan tat..takde piping
gel..so tak buat..






Macam mana nak diet ni...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...