Pages

Friday, April 8, 2011

Kek Pisang

Hari ni ustaz kat sekolah bawak pisang..kalau nak makan mentah gerenti dah lembik pun tak tentu lagi habis..so apalagi..merayau-rayau la mencari resepi untuk dicuba...kebetulan terjumpa blog Bukan Sekadar Masakan dan bila dibaca memang betul la bukan sekadar masakan....

Jadi ni resepi yang diambil dari blog tersebut...hasilnya memang tidak mengecewakan..

Kek Pisang

2 cawan tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
1 camca teh soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak ( saya guna minyak Mazola)
Esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Lenser acuan kek dan panaskan oven 180 darjah.Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan serbuk penaik.

2. Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam..(saya masak tadi lebih kurang 40 minit)

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan.

(maaf kepada Rosmarlina sebab mengubah ayat dan istilah yang digunakan)

Ini la hasilnya...









hmm..esok tinggal sorang..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...